Kurs i spesialsøk modul 1

Denne helgen har Kaizer og jeg brukt til kurs i spesialsøk i regi av Stig Meier Berg og Asker Hundesenter. Det er en god mulighet til å komme igang med denne bloggen igjen. 

Kurset startet fredag kveld med teroi. Her fikk vi innføring i hva spesialsøk er og i treningsmetodene man kan bruke for å få en hund til å gå ID-spor. Vi lærte også hvilke muligheter som finnes innen luktdiskriminering. Vi har lenge vært nysjerrige på denne type trening, men det er ikke mange kurs innendette området  og kursplassene raskt blir revet bort. Da muligheten dukket opp, var vi veldig glad for å få plass på dette kurset. Mer informasjon om spesialsøk og opplegget på dette kurset finnes på spesialsok.no.

Lørdag begynte vi med opplæring i bruk av platformen. Platformen er veldig godt tilpasset for denne type innlæring. Her har vi muliget til å time belønningen veldig bra for å få en hund som skal skjønne hva dette dreier seg om. Som i all annen hundetrening er timingen utrolig viktig, og da spesielt i innlæringen. 

Etter innføring i hvordan vi skulle starte innlæringen og innføring av selve plattformen, var vi klare for å trene. Det som var utrolig gøy å se, var at av de åtte hundene som var på kurs, var det ingen som reagerte likt i sitt første møte med plattform og miljøet. Det viste seg at av åtte hunder måtte vi ty til åtte forskjellige innlæringsmetoder. Her var det bare å observere og suge til seg erfaringer og kunnskap. Instruktør Stein Meier Berg med sin erfaring og kunnskap innen området var også utrolig flink til å forklare og tilpasse treningen av de ulike hundene. 

Hundene skulle denne helgen trenes opp på teposer. Man kan brukt det meste, men te lukter mye og det er helt ufarlig. I første omgang skulle vi belønne når hunden var på boksen med te, selv om de i starten ikke ville koble lukta med belønningen. Poenget var å få de til å bruke nesa på de ulike boksene. Vi skulle kun belønne på den riktige boksen. På denne måten ville hundene etterhvert knekke koden å begynne å respondere på den boksen lukten var i. Da er det viktig med belønning og timing. 

Vi tok inn en og en hund. Etter en hilserunde for å gjøre seg kjent med de andre kursdeltagerne og etter at den verste toppen av energi hadde lagt seg var vi klare. Kaizer var litt skeptisk til plattformen, men etter noen godbiter gikk dette fort over i nysjerrighet og iver på boksene. Han responderte bra på belønningen selv om han selvsagt ikke skjønte helt hvorfor han ble belønnet. Denne koden skulle vi knekke iløpet av helgen. 

Den andre økten på lørdag var Kaizer noe mer urolig oppe på bordet og i plattformen. Han ble veldig for utålmodig når han ikke fikk respons i form av belønning når han luktet på boksene uten teen. Mens noen hunder var "tenkere", tilbudte andre seg forskjellig atferd for å få belønning. Kaizer ble frustrert og utålmodig, og begynte å bite i hullene der boksene sto, og tok avbrudd fra søket ved å gjøre andre ting enn å fokusere på oppgaven. Men vi fikk til noen belønninger og fikk avsluttet på en god måte.

Da var det bare å håpe på at Kaizer brukte natten godt og lot alt synke inn i boxerhodet sitt. På vei til kurset søndag begynte jeg å tenke på at ikke hadde latt Kaizer få gå runden for å hilse på de andre deltakerne og roet seg ned før jeg lot han hoppe opp på bordet andre gangen. Dermed tror jeg stressnivået hans ble høyere enn det hadde trengt å være.

Jeg var utrolig spent på den første økten søndag. Jeg lot ham nå akklimatisere seg litt før han fikk gå opp på bordet. Dette viste seg å gi skukkess. Han hadde tydligvis gått noen runder med seg selv i drømmene natt til søndag. Når jeg fikk han ned i stess/energinivå, begynte han med god jobbing første økten. Vi fikk avledet ham med belønning og godbiter før han ble for utålmodig og frustrert. Dette fungerte veldig bra, og vi fikk totalt tre gode økter med kjempebra kvalitet idag. Kaizer har knekt koden, og vi har et flott utgangspunkt å jobbe ut fra. I siste søket hadde til og med Stig lagt inn andre lukter i de andre boksene uten at vi visste om det. Det viste seg at hundene begynte å markere på riktig lukt! Uten at vi visste om det hadde hundene kommet lenger enn vi faktisk trodde. 

Mens noen hunder knakk koden fortere enn andre, ble det til slutt flotte resultater på alle hundene, men åtte forskjellige veier til målet!

Ved å observere andre og trene med Kaizer har jeg lært utrolig mye denne helgen. Jeg har lært at det er mange veier å gå til et mål og at denne veien må tilpasses hvert individ, blitt minnet på hvor viktig det er med timing i hundetrening, hvor viktig det er å dele opp et mål man vil nå i deler og ikke gå for raskt fram, tålmodighet og en hel haug med andre ting. 

Må også få rose instuktør Stig Meier Berg for en fantastisk helg. Hans pedagogiske evner, måten han tilpasset treningen for hver enkelt hund, måten han forklarer på og evnen til å inspirere på har vært veldig bra. 

Også har jeg møtt mange flotte og flinke hunder med eiere som har lært meg utrolig mye.

Kort sagt en lærerik og spennende helg som har gitt inspirasjon til videre trening med Kaizer. Vi har kjøpt treningsbrett slik at vi kan fortsette å utvikle oss innen dette området. I tillegg har vi meldt oss på modul 2 i oktober, så da er det bare å trene masse og begynne å glede seg.

Bilder fra kurset kan sees her

 

Aleksander 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits